Rezervovat stůl

23. října pokřtíme Frankovku, kterou jsme
sami 
lahvovali. Buďte u toho!

11. 10. 2019

Unikátní víno, které nikde jinde než u nás neochutnáte, budeme křtít (jím samým) a při té příležitosti servírovat šestichodové degustační menu, které si naši kuchaři připravili. Křest spojený s degustační večeří se koná ve středu 23. října od 18:30. Svá místa si včas rezervujte na našem telefonním čísle 541 235 035. Chcete více informací? Čtěte dál.

K exkluzivním zážitkům, které Vám už čtvrtým rokem nabízíme, jsme se letos rozhodli přidat červené víno naší vlastní výroby. Tedy, přesněji řečeno, víno, na jehož finální podobě jsme se podíleli. Tento půvabný nápoj máme v takové úctě, že bychom se o jeho výrobu bez zkušeného vinaře nepokoušeli. A jak to tedy celé vzniklo?

V polovině letošního léta jsme vařili v Němčičkách ve Vinařském dvoře u právem oceňovaného vinaře a kamaráda Honzy Stávka. Navzdory tomu, že se počasí chovalo jako na apríla a během odpoledne se přes dvůr přehnaly dva lijáky, vznikla zde super atmosféra. A právě v pokročilých večerních hodinách tohoto dne (při přechutnávání Honzových vyhlášených Frankovek) padl onen nápad: proč neudělat unikátní cuvée pod společnou značkou J. Stávek & KONFIT?

Zrod myšlenky na společné víno

Z francouzského a maďarského sudu

Myšlenka se zrodila v hlavě předního moravského sommeliéra Libora Nazarčuka, který se té soukromé degustace účastnil s námi. Nemuseli jsme ani moc dlouho přemýšlet, nebylo nad čím – jdeme do toho!

Kupáž jsme provedli 9. srpna, v magický den počítání Perseid. Vybrali jsme dvě Frankovky ročníku 2017, obě z dubového sudu. Jedna ležela v novém sudu maďarského bednáře, druhá ve francouzském dubu, který byl plněn potřetí. Intenzivní rubínová barva dokazuje vynikající vyzrálost hroznů. Vůně je jemná, ale komplexní. Stojí na ovocném základu třešní a je doplněna o stopy vanilky, čokolády, skořice a meduňky. Chuť je výrazně po višňové pecce, která je pravým charakterem Frankovky z Modrých hor. Dlouhou dochuť vína doplňuje aroma dubového dřeva.

Ručně nalahvováno

Nové cuvée jsme po stočení do nerezového tanku nechali měsíc uležet a 11. září osobně nalahvovali, každá z tří set lahví, které takto vznikly, nám prošla rukama. A teď už jen netrpělivě čeká na Vaše ochutnání. Kde? V KONFITu. Jinde ji nenajdete…

Křest se bude konat u nás v restauraci ve středu 23. října od 18:30. Akce se zúčastní i člověk, který na víně odvedl tu nejtěžší práci, tedy vinař Jan Stávek. A nepokřtí ho nikdo jiný než otec myšlenky na toto výjimečné víno – Libor Nazarčuk.

Frankovka J. Stávek & KONFIT

Servírovat budeme následující degustační menu:

Amuse bouche

Terina z telecích nožiček, nakládaná zelenina
(Ryzlink rýnský, Sonberk, Popice)

Kroketa z kachního konfitu, remuláda
(Ryzlink vlašský, Georgios Ilias, Pavlov)

Amur, sardelové máslo, zámecké brambory
(Kravák, Piálek & Jäger, Nový Šaldorf)

Rakytníkový sorbet
(Blanc de Noir sekt, Krásná Hora, Nový Poddvorov)

Jelení krk na červeném víně, pečená dýně, karamelizované kaštany
(Frankovka J. Stávek & KONFIT)

Císařský trhanec
(Pálava, Vinice Hnanice, Hnanice)

Cena menu: 1250 Kč/osoba